Kobelaan 68

3067MD Rotterdam

(bij Fysiotherapie Instituut Bender)

De Linie 7c

2905AX Capelle aan den Ijssel 

(bij Huisartsenpraktijk dr. Bos)

We werken met :

06-81734474

nu ook online begeleiden met beeldbellen 

Leefstijlprogramma "Gezond gewicht"

In ons "Gezond Gewicht" programma ga je samen (of in je eentje) met jouw fitbuddy aan de slag om in 6 maanden de gezondste versie van jezelf te vinden. Ieder met zijn of haar eigen doel. Je mag je fitbuddy zelf uitkiezen: het kan je partner zijn, je beste vriend (in) of iemand anders uit je directe omgeving. Individueel of samen met iemand anders! Alles kan! Doe mee en bereik je gewenst gewicht niet met diëten, maar door anders leren eten. Love your self!

Coeliakie en

glutensensitiviteit (NCGS)

Als je eenmaal de diagnoase coeliakie, dermatitis herpetiformis of glutensensitiviteit hebt, is het van belang dat je een glutenvrij dieet volgt. Heb je net de diagnose gekregen en zie je door het bos de bomen niet meer? Neem contact met ons op! Onze dietiste is gespecialeseerd in coeliakie en glutensensitiviteit. 

Wat is het verschil tussen Coeliakie en Not-coeliac gluten sensitivity (NCGS). Hoewel de klachten op elkaar kunnen lijken is er één groot verschil. Bij mensen met coeliakie beschadigt de darm wanneer zij gluten binnenkrijgen. Bij mensen met glutensensitiviteit gebeurt dit niet.

Mensen met glutensensitiviteit hebben verschijnselen of klachten die doen denken aan coeliakie. Dit kunnen onder andere zijn; buikpijn, een opgeblazen gevoel, diarree, migraine darm-, huid-, gewrichts- en luchtwegproblemen of vermoeidheid. De symptomen kunnen heel uiteenlopend zijn en per persoon verschillen. 

In tegenstelling tot coeliakie, kan glutensensitiviteit niet worden getest via de arts. Deze kan door onze dietiste aangetoond worden door middel van eliminatie-provocatiedieet of door een  intolerantie bloedtest. Ervaar je klachten? Wij helpen je op weg. 

De diëtiste van Diëtistenpraktijk Vitalarium is gespecialiseerd in het dieet bij coeliakie en glutensensitiviteit.

We zijn aangesloten bij de Nederlandse Coeliakie Vereniging en volgen regelmatig bijscholing om op de hoogte te blijven van de nieuwste inzichten.

Prikkelbare darm syndroom

Heb jij last van zeurende, krampende of stekende pijn in je buik? Een opgeblazen gevoel, winderigheid, misselijkheid, diarree of juist verstopping? Moet je weer thuisblijven omdat je alweer diarree hebt of juist verstopt zit? Ben je het zat om met een opgeblazen en vol gevoel rond te lopen? Dan kan het zijn dat je last hebt van Prikkelbare Darm Syndroom (ook wel PDS of IBS). De diëtist van Vitalarium is gespecialiseerd in het behandelen van het Prikkelbare Darm Syndroom (PDS). Bepaalde aanpassingen in het voedingspatroon zorgen ervoor dat de klachten verminderen en zelfs kunnen verdwijnen.  

Door voedingsmiddelen met veel FODMAPs in het voedingspatroon te beperken, kunnen de PDS-gerelateerde klachten verminderen. Het is belangrijk om dit dieet onder begeleiding van een diëtist te volgen. Dit om zo nauwkeurig mogelijk te onderzoeken welke voedingsmiddel de klachten opleveren. Maar ook om ervoor te zorgen, dat je een volwaardig voedingspatroon volgt. Als je simpelweg alle FODMAP-rijke producten vermijdt, loop je risico op tekorten aan vitaminen en mineralen.

Voedingsintoleranties

Er zijn verschillende redenen om naar een diëtist te gaan. Bijvoorbeeld omdat je last heeft van een moeilijke ontlasting. buikpijn of diarree. Misschien, omdat er sprake is van een voedselovergevoeligheid? Door het eetpatroon in kaart te brengen kunnen we achterhalen of voeding het probleem is. Vervolgens stellen we samen een passend advies op. Voedselovergevoeligheid wordt onderverdeeld in twee vormen: allergische voedselovergevoeligheid en niet-allergische voedselovergevoeligheid. De allergische vorm wordt ook wel voedselallergie genoemd en de niet-allergische vorm wordt ook wel voedselintolerantie genoemd. Een allergische  voedinselovergevoelighied wordt behandeld door voedingsmiddelen met het allergeen te verwijderen uit het eetpatroon van uw kind. Een niet- allergische voedselovergevoeligheid wordt behandeld door eliminitaie/provocatie dieet. Door midden van deze eliminatie-provocatie dieet kunen we eventuele voedingsintoleranties uitsluiten. 

Als je last hebt van één of meer van de volgende klachten, neem contact met onze diëtiste om een afspraak te maken.

 • Buikpijn en krampen
 • Obstipatie en/of diarree
 • Opgeblazen gevoel
 • Misselijkheid
 • Brandend maagzuur
 • Braken
 • Ongewild stoelgangsverlies

Auto-immuun aandoeningen

In ons praktijk kun je ook terecht voor een voeding- en dieetadvies bij auto-immuun aandoeningen. Door middel van een gezonde leefstijl is de laaggradige ontsteking bij deze aandoeningen positief te beïnvloeden. Mensen met auto-immuun aandoeningen zoals de Ziekte van Crohn, Colitis Ulcerosa, Reumatoide Artritis, Alopecia, MS, Psoriasis, Astma of andere afweerstornissen hebben een specifiek dieetbehandeling nodig. Deze aandoeningen hebben op het oog misschien niets met elkaar te maken. Ze uiten zich bijvoorbeeld in verschillende lichaamsdelen. Maar allemaal hebben ze een ding gemeen: het immuunsysteem werkt niet zoals het hoort. De therapie bij auto-immuun aandoeningen is een speciale mix van aanpassingen in uw dieet, het stressniveau en van de levensstijl. Dit allemaal met als doel, om uw immuunsysteem te herstellen, zodat u weer een goed gezondheid kan ervaren. 

 Wat zijn de meest voorkomende symptomen? In de meeste gevallen spelen bij een auto–immuunziekte chronische ontstekingen van de organen of gewrichten een rol. Ook symptomen zoals vermoeidheid, depressie, pijnklachten en een algeheel ellendig gevoel hangen samen met dit type aandoeningen. Verder nog, maag- en darmklachten komen vaak voor bij kinderen en volwassenen  met een auto-imuun aandoeningen. Dit is niet zo gek, gezien dat 80 % van onze imuuncellen bevinden zich in de darmen. De diëtist kan u helpen de volgende doelen te bereiken: 

 • passende gewichtstoename, in geval dat er sprake is van een laag gewicht
 • passende gewichtsafname, waar dit nodig is 
 • verminderen van de pijn, maag- en darmklachten
 • een voedingsadvies op maat dat voldoet aan uw behoefte 

PCOS

(Poly Cysteus Ovarium Syndroom)

PCOS, of Poly Cysteus Ovarium Syndroom, komt voor bij 5 tot 10 procent van alle vrouwen en kan leiden tot allerlei vervelende klachten. Een gezond gewicht en een goed dieet kunnen helpen de klachten aanzienlijk te verminderen.

Polycysteus ovariumsyndroom (PCOS) is een van de meest voorkomende endocriene aandoeningen en treft 9% tot 18% van de vrouwen in de vruchtbare leeftijd.1 Ondanks de hoge prevalentie wordt PCOS vaak over het hoofd gezien en onderbehandeld.  

Een uitgebalanceerd dieet helpt bij het verminderen en beheersen van enkele symptomen van polycysteus ovariumsyndroom en kan helpen bij gewichtsbeheersing door het insulinegehalte te reguleren. Het vinden van het juiste dieet om de symptomen van PCOS aan te pakken, kan een complex proces zijn en moet worden afgestemd op de symptomen en levensstijl van elke persoon.

Door contact op te nemen met voldoende gekwalificeerde voedingsdeskundige, kunt u de veranderingen in voeding en levensstijl begrijpen en beheren. 

Vruchtbaarheid

Een gezond gewicht kan de kans op een natuurlijke zwangerschap vergroten en een gezonde baby krijgen. Voor zowel mannen als vrouwen kan gezond eten, regelmatig bewegen en zelfs een paar kilo afvallen (if aankomen bij laag gewicht) de kans op zwangerschap vergroten.

Op maat gemaakte gewichtscontroleprogramma en andere dieetgerichte therapieën kunnen een belangrijk hulpmiddel zijn om zwanger te worden. Onderzoekers van de Harvard School of Public Health ontdekten dat vrouwen met een onregelmatige of afwezige ovulatie, door vijf of meer aspecten van het dieet van een vrouw te veranderen, hun risico op onvruchtbaarheid met 80% verminderden.

De diëtiste van Diëtistenpraktijk Vitalarium heeft een natuurlijke benadering op de weg naar vruchtbaarheid. Door middel van de juiste voedingskeuzes werkt zij samen met de vrouw

     (en haar partner) richting de volgende punten:

 • Help bij het reguleren van de ovulatiecyclus door het beïnvloed van gewicht (te laag of te hoog)
 • Verbeter de gezondheid van de eitjes van de vrouw en de zaadcellen bij de man
 • Verbeter de kans om zwanger te worden
 • Verbeter de kansen om een baby voldragen te krijgen
 • Verbeter de kansen op een gezonde baby

We zijn aangesloten bij

het Diëtistennetwerk van de Nederlandse Coeliakie Vereniging

Ziekte van Crohn 

Reumatoide Artritis

Colitis Ulcerosa 

Psoriasis

Alopecia

Endometriose

Endometriose is een chronische ontsteking van de oortplantingsorganen,

waardoor weefsels groeien in verschillende delen van het lichaam, meestal in het bekkengebied. Oestrogeen is het hormoon dat de groei van endometriomen stimuleert, wat de gezondheid van de eicel van een vrouw kan beïnvloeden, de eileiders kan blokkeren en kan voorkomen dat embryo's zich in het baarmoederslijmvlies nestelen.

30-50% van de vrouwen met endo is onvruchtbaar. Omdat veel vrouwen worden gemist qua diagnose, krijgt 30% van de vrouwen de diagnose pas als ze vruchtbaarheidsproblemen hebben.

Helaas is er geen remedie voor endo, maar laparoscopische chirurgie om verklevingen, cysten, endometriomen en knobbeltjes te verwijderen, kan helpen als u probeert een gezin te stichten.

De belangrijkste symptomen van endometriose zijn (hoewel ze per vrouw verschillen):

 • Bekkenpijn, vooral rond de menstruatiecyclus (ook ervoor of erna)
 • Pijn tijdens seks
 • Buik-, rug- of bekkenpijn
 • Zwaar of onregelmatig bloeden
 • Bloeden langer dan normaal
 • Veranderingen in stoelgang
 • Veranderingen in plasgewoonten
 • Opgeblazen gevoel
 • Vermoeidheid of weinig energie, vooral tijdens de menstruatie

Wat kunnen we met voeding bereiken?

 • Het in balans brengen van je hormoonhuishouding
 • Het vermijden van voeding die ontstekingen kunnen opwekken
 • Zo min mogelijk belasten van je lichaam, zodat je immuunsysteem weer geactiveerd wordt
 • Vermijden van toxines in voeding (hormonen, pesticiden)
 • Ontgiften (je lever is het orgaan dat overtollige hormonen moet afvoeren)
 • Je lichaam de juiste voeding geven zodat je lichaam zichzelf kan helen

Multiple Sclerose 

              Lupus

Diabetes type 1

         Andere

Hoe spreek ik dit uit?

Coeliakie spreek je uit als seu-lia-kíe.

"Your body holds deep wisdom. Trust in it. Learn from it. Nourish it.

Watch your life transform and be healthy." 

Bella Bleue

In 2022 wordt dieetadvisering voor 3 uur per kalenderjaar vergoed vanuit de basisverzekering. Dit betekent dat minimaal 4-5 consulten vergoed worden. Deze gaan wel ten koste van uw eigen risico. Diëtistenpraktijk Vitalarium heeft met alle regionale zorgverzekeraars een contract. 

Voor chronische patiënten met bijvoorbeeld Diabetes, Cardio Vasculair Risicomanagement (CVRM) en COPD is dieetadvisering soms opgenomen in zogenaamde ketenzorg (DBC’s). Neem contact op met uw huisarts als u wilt weten of dit ook voor u geldt. Deze behandelingen gaan niet ten koste van je eigen risico.